Herkese iyi akşamlar.. Biraz uzak kaldım bugünlerde ama telafisini yapacağım inşallah. Misafirlerim geldi birkaç gün önce. Kayın validem, kayın pederim ve eşimin erkek kardeşi geldiler ziyaretimize. Bende fırsattan istifade usta ellerde yapılan uşak usulu keşkeğimiz yapılmışken sizlerle de paylaşmak istedim. Uşakta yöresel yemeklerin başında diyebilirim. Düğünlerin olmazsa olmaz yemeklerinden biri. Çoğu yörede keşkek denince buğdayla yapılan bir sürü tarif akla geliyor. Kimi sulu, kimi etli, kimi tavuklu... Benimde Uşak'a gitmeden önce tatmadığım bir tarifti diyebilirim. Çok basitmiş gibi görünse de kıvamını tutturmak biraz marifet ister bence. Üstüne yapılan sosu lezzetine lezzet katıyor.
Sizinde beğeneceğinizi umarak bu tarifi paylaşmak istedim. Kayın validemin dilinden keşkek tarifim.
Malzemeler :
500 gr buğday
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet tavuk bulyon
1 fincan pirinç
Tuz,su
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası,
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
İsteğe göre karabiber
Not: (Kayın validemin ağzından Uşak şivesiyle hazırlanışını paylaşıyorum. :)
Hazırlanışı:
Akşama napcen nişlicen diye tarif düşünen akedeşlere benim bir tarifim vaa. Tarifimin adı ; Keşkek. Össen (herhalde) keşkeği bilmeyeniniz yoktur. Nemmen (bilmem) yapabilcen mi diye düşünmeyin, yapasınız. Bencileyn (benim gibi) herkesle yemek yapmayı seviyo burda. O zaman nu bakıp durusunuz hadi tarifi paylaşam gali. Önce keşkeği aşamdan ıslacez. Tencereye sıvı ve tere yağdan koyup ince doğranmış soğanı kavurcez. Islanan keşkeği yüğüp (yıkayıp) tencereye ilave etcez. Sonra bir süre gavurup üzerine soğuk su ilave etçez. Kaynamaya bırakçez. Keşkekle şişip yumuşeyince pirinç ve bulyonu ilave etçez. Tuzu da kattıktan sona kısık ateşte pişirçez. Su miktarı vemedim çünkü buğday epey su çekiyo ya gülüm. Suyunu çektikçe ilave etmeniz gerekcek. Pişene gada soğuk su ilave etçez ve tahta kgaşıkla garıştırcez ki böylelikle dibine sarmeycek. Kıvamı resimde de gördüğünüz gibi baya yoğun oluyo. Aşure kıvamında olması yeterli olcek. Sosu için yağla birlikte salçayı kavurçez. Keşkeğin üzerine sosunu ilave edip isteğinize göre karabiber dökebilisiniz. Keşkeğiniz hazır afiyet olsun. Nişlicen bakıp durceniz mi öyle. De gidi akedeşle de. Yin gali benim keşke beğenceniz mi bakam :)