UŞAK USULÜ KEŞKEK

Herkese iyi akşamlar.. Biraz uzak kaldım bugünlerde ama telafisini yapacağım inşallah. Misafirlerim geldi birkaç gün önce. Kayın validem, kayın pederim ve eşimin erkek kardeşi geldiler ziyaretimize. Bende fırsattan istifade usta ellerde yapılan uşak usulu keşkeğimiz yapılmışken sizlerle de paylaşmak istedim. Uşakta yöresel yemeklerin başında diyebilirim. Düğünlerin olmazsa olmaz yemeklerinden biri. Çoğu yörede keşkek denince buğdayla yapılan bir sürü tarif akla geliyor. Kimi sulu, kimi etli, kimi tavuklu... Benimde Uşak'a gitmeden önce tatmadığım bir tarifti diyebilirim. Çok basitmiş gibi görünse de kıvamını tutturmak biraz marifet ister bence. Üstüne yapılan sosu lezzetine lezzet katıyor.
Sizinde beğeneceğinizi umarak bu tarifi paylaşmak istedim. Kayın validemin dilinden keşkek tarifim.





Malzemeler :

500 gr buğday
1 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet tavuk bulyon
1 fincan pirinç
Tuz,su

Sosu için;

1 yemek kaşığı domates salçası,
2 yemek kaşığı zeytin yağı,
İsteğe göre karabiber

Not: (Kayın validemin ağzından Uşak şivesiyle hazırlanışını paylaşıyorum. :)



Hazırlanışı:

Akşama napcen nişlicen diye tarif düşünen akedeşlere benim bir tarifim vaa. Tarifimin adı ; Keşkek. Össen (herhalde) keşkeği bilmeyeniniz yoktur. Nemmen (bilmem) yapabilcen mi diye düşünmeyin, yapasınız. Bencileyn (benim gibi) herkesle yemek yapmayı seviyo burda. O zaman nu bakıp durusunuz hadi tarifi paylaşam gali. Önce keşkeği aşamdan ıslacez. Tencereye sıvı ve tere yağdan koyup ince doğranmış soğanı kavurcez. Islanan keşkeği yüğüp (yıkayıp) tencereye ilave etcez. Sonra bir süre gavurup üzerine soğuk su ilave etçez. Kaynamaya bırakçez. Keşkekle şişip yumuşeyince pirinç ve bulyonu ilave etçez. Tuzu da kattıktan sona kısık ateşte pişirçez. Su miktarı vemedim çünkü buğday epey su çekiyo ya gülüm. Suyunu çektikçe ilave etmeniz gerekcek. Pişene gada soğuk su ilave etçez ve tahta kgaşıkla garıştırcez ki böylelikle dibine sarmeycek. Kıvamı resimde de gördüğünüz gibi baya yoğun oluyo. Aşure kıvamında olması yeterli olcek. Sosu için yağla birlikte salçayı kavurçez. Keşkeğin üzerine sosunu ilave edip isteğinize göre karabiber dökebilisiniz. Keşkeğiniz hazır afiyet olsun. Nişlicen bakıp durceniz mi öyle. De gidi akedeşle de. Yin gali benim keşke beğenceniz mi bakam :)



16 yorum:

  1. En sevdigim yemeklerden biridir :) Annem cok yapardi, etlisini ve tavuklusunu biliyorum bu sekliyle cok degisik geldi. Sosu daha bir lezzet katmistir eminim, icine pirincde girmis... Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet gerçekten güzel bir yemek bizde severek yedik:)

      Sil
  2. Elinize sağlık. Çok severim ama evdekiler sevmediği için yapamıyorum fazla. Bizimki daha farklı Denizli yöresi, annem oralı. Çok yakın ama hep farklar oluyor demek ki. Şiveye bayıldım, çocukluğuma götürdü beni :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Çocukluğuna götürdüğü için çok sevindim:). Evet farklılıklar oluyor dediğin gibi aynı yöre olsa bile.

      Sil
  3. Benim için o tatlı Anadolu kadının iki elinden ve yanaklarından öpüver cancağızım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okur okumaz öptüm cancağazım:) Teşekkürler.

      Sil
  4. Ne güzel olmuş... Ben de çok severim. Tabi tarifi biraz daha farklı uyguluyoruz Adana'da.
    Bir gün annem yapınca yayınlarım. Yoğurtlu da yapılır bir güzel..
    Kayınvalidenin eline sağlık. Sosu da bir harika görünüyor.
    Ha bu arada özletmiştin kendini ::)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Paylaştığında senin tarifinide yapıp yeriz inşallah. Bazen vakit ayıramıyorum. Yokluğumu hissetmen ayrı bir hoşuma gitti :)

      Sil
  5. Uşak adını duyunca hemen geldim. Uşaklıyım ya. Köy düğünlerinde, mevlüt yemeklerinde hep olur. Başka yerde de aynı lezzeti bulamıyorum. İlla da etsuyu olacak. Beni eskilere götürdüğünüz için teşekkürler. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Yazın Uşak'a gidince gercekten doyuyoruz keşkeğe. Düğünler keşkeksiz olmuyor Üstünede et suyunu koyuyolar sos olarak dediğiniz gibi ohh miss:)

      Sil
  6. Ne güzel yemek tarifidir bu ne tatli sivedir :)

    Ellerinize saglik.Saglikli ve doyurucu bir yemek olmasina karsi bizde pismiyor.Ben bir kac kere arkadaslarda yemistim,bir iki kerede Pakistanli komsum getirmisti,benim hosuma gitmisti,bizimkiler sevmedi :(
    Size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yörelere göre epey bir farklılık gösteriyor. Belki bunu severler:)

      Sil
  7. Ellerine sağlık güzel bir tarif ve kolay denemek isterim sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, bloğunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Bana da beklerim ;) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Müthiş görünüyor! Ellerinize sağlık.
    Blogunuzu etkinlik kapsamında görüp geldim. GFC den takibe aldım, ben de beklerim.
    www.nowacraft.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Keşkeki çok severim ama itiraf ediyorum şimdiye kadar hiç yapmadım. İnşallah en kısa zamanda yaparım. Kendi ellerimle hazırlayıp ikram ederim ve beğenirler :))) Sevgiler

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...