Evde yemek yok, mutfakta uğraşasım yok, işten geldim yorgunum, gezmelerden geldim evdekiler ne yiyecek...? İşte böyle düşünenlerin imdadına yetişecek çok kısa sürede hazırlayabilecekleri bir tarif paylaşacağım. Üstelik hem göz doyurucu hem de çok lezzetli. Şebit Yağlama bildiğim kadarıyla Kayseri mutfağının bir yemeği. Yanılıyorsam uyarın lütfen :)
Ekmekli bir yemek olduğu için başlı başına yeterli bir yemek. Lahmacuna da benziyor aslında. Ekmeğini evde kendinizde hazırlayabilirsiniz. Un, su ve tuz ile hamur yoğurup yağsız tavada ince ekmekler yapabilirsiniz. Ama o zamanda pratikliği kalmıyor. O yüzden en iyisi benim gibi hazır lavaş ile kısa sürede harika bir tat çıkartın ortaya.
Malzemeler :
250 gr Kıyma
4 Adet Yeşil biber
1 Adet Büyük soğan
Yarım Su bardağı sıvı yağ
1 Dolu yemek kaşığı salça
5-6 Adet orta boy lavaş
Tuz
Karabiber
Pul biber
Hazırlanışı :
Kıymayı tavaya koyup suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. Bu aşamada biraz su koyup kavurursanız kıymanız topak topak olmaz. Yağı da kıyma suyunu çekince üzerine koyun. Soğanı yemeklik doğrayıp ilave edin ve kıyma ile beraber kavurmaya devam edin. Biberleri de yemeklik doğrayıp ilave edin. Hemen ardından salçayı ekleyin. Biraz daha salça ile kavurduktan sonra az su ilave edin. Tuz ve diğer baharatları da ekleyip pişirin. Suyunun fazla olmasına gerek yok. Lavaşları yağsız tavada biraz ısıtın ve üzerine kıymalı harçtan koyup dağıtın. Sıra ile lavaşları ısıtıp üst üste aynı işlemleri yapın. İstediğiniz büyüklükte dilimleyin. Son olarak sarımsaklı yoğurt ile servis edin. Şebit Yağlamamız hazır. Afiyet olsun...
N o t : Hani yiyecek içecek gibi bir şey aldığımız da der ya "Serin ve kuru yerde muhafaza ediniz" diye. İşte bu tarifinde dikkat edilecek kısmı: "Sarımsaklı yoğurt ile tüketiniz" :)
Pratik ve güzel bir öneri olmuş.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım..
SilBizim yörede Şepit olarak adlandırılır. Genellikle , yeşillik yumurta peynir patates dürüm yapılarak yenir. Sizin tarifiniz tam bir yemek olmuş
YanıtlaSilEşimin orada haşhaşa haşheş denildiği gibi yani :) Teşekkür ederim yorumlarınız için...
Silevet şebit yani yağlama Kayseri yemeğidir hazır lavaşla yapılan asla evde yapılan lavaşla aynı tadı vermez ama tabi konu pratiklik olunca hazır lavaş bu yemek için kurtarıcı,gayet güzel olmuş ellerine sağlık
YanıtlaSilEvet zamanı olupta doya doya tadını çıkarmak isteyenler için elbette evde yapılan gibi olamaz. Teşekkür ederim :)
Silbu tip pratik yemekleri çok seviyorum, eline sağlık.
YanıtlaSilEvet pratik, lezzetli ve doyurucu , teşekkür ederim :)
SilKayseri'li bir arkadaşımda yemiştim ve ondan öğrenmiştim ben de bu yemeği. Dediklerin çok doğru acil durumlar için doyurucu ve pratik. Hatta ben işi iyice tembelliğe vuruyorum lavaşları ısıtmıyorum, kıymanın sıcağı ile ısınıyorlar :) İlk yaptığımda ( çok hamaratım ya ) lavaşları kendim yaptım mahfoldum yaa :))) Ellerine sağlık çok nefis görünüyor.
YanıtlaSilAslında lavaşları ısıtmayarak doğrusunu yapıyorsun. Çünkü öyle gerçekten daha pratik oluyor. Tarifin dışına da çıkmış olmuyorsun böylece :)
SilOff off hem de ustune sarmisakli yogurt diyosun ,ellerine saglik mutfak hazinem dokturulmus yine
YanıtlaSilTeşekkür ederim sultanım :) Gel bir tanesini sarayım senin için :)
SilElinize sağlık bu krep hamuruyla da yapılan bir tarif ama lavaşla da harika bir pratik bir tarif olmuş sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım...Krep hamuru ile de deneyeceğim ;)
SilSüper görünüyor iştah açıcı görünüyor..
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Keşke kalsaydı da gönderseydim :)
SilBen de Kayseri mutfagina ait oldugunu duymustum. Hem pratik, hem de leziz mi leziz olmus :) Can kurtaran doyurucu muthis tarif, ellerine saglik canim :)
YanıtlaSilAynen.Tabirin çok doğru.Can kurtaran:)
Silellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor.
YanıtlaSilTeşekkürler. Afiyet olsun.
SilLooks delicious...all this thin pies with the kiyma!
YanıtlaSilhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Thank you very much.Always welcome.I will come visit you.
SilMerhaba çok güzel bir lezzettir çok severim ben bunu eline sağlık canım ve benim de bildiğim Kayseri mutfağına ait,sevgilerimle.
YanıtlaSilEvet canım çok lezzetli gerçekten.Şimdi yine canım istedi:)
SilPratik ve lezzetli görünüyor:)
YanıtlaSilÇok çooookk pratik.Evde malzeme olsun yeter ki hemen hazır.
YanıtlaSilÇok severim ve yaparımda. Ancak şebit yağlama değilde kayseri yağlaması diye biliyorum.
YanıtlaSil