Yapması saatler alan ama yemesi dakikalar süren dolma çeşitleri her damağa hitap eder. Kış mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden biri lahanadır. Ama her lahanada dolma yapmaya uygun olmayabiliyor. Dolma yapmak için en uygun lahana iri olmalı ve elinize alıp bastırdığınızda içi boş hissi vermelidir. Bende böyle bir lahana nasıl bulurum derken babamın Karabük'ten kendi bahçesinden getirdiği tam da yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip olan lahana ile yaptığım dolmalar ayrı bir güzel oldu.
Normalde yapması saatler alan bir dolma demiştim ama inanın benimkisi günler aldı. :) Benim minik boncuk kızım işimi biraz zorlaştırdı. Bir akşam başladığım dolmayı anca diğer akşam bitirebildim. Neyse o gün bitmedi ama inanın daha bir lezzetli oldu. Tabi her dolma gibi onunda kaderinde hemen tükenmek vardı.
Malzemeler :
1 Adet orta boy lahana
2 Su bardağı pirinç
4-5 Adet soğan
1 Tutam maydanoz
1 Yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Kırmızı pul biber
2 Adet küp şeker
Yarım su bardağı zeytin yağı
2/3 Su bardağı su
Hazırlanışı :
Öncelikle lahanayı tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın. İçini hazırlamak için bir tencereye soğanları yemeklik olarak doğrayın. Yağını ilave edip soğanları kavurun. Sonra salçaları da ilave edin ve biraz daha kavurun. Hemen ardından pirinçleri katıp kavurmaya devam edin. Tuz, şeker ve istenilen baharatları karıştırın. Üzerine suyu ekleyip ince ince kıydığınız maydanozları da üzerine katıp biraz karıştırın ve ocağın altını kapatıp demlenmeye bırakın. Lahanalarınızın varsa damarlı kısımlarını ayırın ve içinden istenilen miktarda lahanalara koyup sarın. Tenceredeki lahana dolmanızın üzerini çok geçmeyecek kadar su ilave edin. Kontrollü bir şekilde pişirin ki çünkü her pirincin su çekme kapasitesi farklı olabiliyor. Ocağın altını kapatmaya yakın dolmanızın üzerine zeytin yağı gezdirin. Lezzetine lezzet katacaktır. Bu arada zeytin yağı Ege den ve köy yapımı doğal zeytin yağı olursa lezzeti daha bir başka oluyor. Genelde yaptığım tarifler için en doğalını en tazesini kullanmaya çalışıyorum. Hepinize afiyet olsun...
Ellerinize sağlık harika... :)
YanıtlaSilBana da beklerim
Teşekkür ederim.. Emin olun takipteyim :) İşin içinde emek varsa destek olmakta bize düşüyor. Sıcak paylaşımlarından ötürü teşekkürler :)
SilBu nasıl bir görsel şölen! Bilgisayara uzanıp yiyesim geldi resmen!:) Ellerine sağlık,takibe alıyorum!:)
YanıtlaSilKomşuyuz buradan belki ama daha yakın olsaydık inanın komşunun oğlu ile bir tabak göndermiştim bile zeynepcim :)
SilNe güzel adetlerimiz, kültürlerimiz var bizim!:)
SilKeşke biraz da yaşatabilsek. Ama bu ifadelerim gerçekten samimiydi. :)
SilMerhaba iade-i ziyarete geldim :)
YanıtlaSilLahana dolmasına BA YI LI RIMMM..O kadar güzel gözüküyor ki atlayıp size gelesim geldi :)
Ellerinize emeklerinize sağlık
Atla gel sevilaycığım. Bitti ama madem BA YI LIR SIN bende senin için yine yaparım :)
Silİkram ettikten sonra afiyet olsun cümlesini kurmayı çok isterdim :) Gerçekten teşekkür ederim. Her zaman destekçiniz ve takipçiniz olacağım ;)
YanıtlaSilAh , ah bunu hiç beceremem ben:( iki kez denedim, yapraklar elimde yırtılıyor, kalın damarlıları saramıyorum velhasıl yapamadım, yapanları çok taktir ediyorum rahmetli annem nasıl yaparmış keşke öğrenseymişim :( gerçi bunu değil yaprak sarmasını çok severim ama onu da beceremiyorum Alla'm yetenek vermemiş n'apim:( elinize sağlık, afiyet olsun.
YanıtlaSilBabamın memlekette üzüm bağı var. Yaprakları pamuk gibi oluyor. O zaman yapacağım sarmayı sana ithaf edeceğim :)
Silaaa çok teşekkür ediyorum çok naziksiniz...sizi takibe aldım :)
SilTeşekkür ederim canım sende takibimdesin :)
Silellerinize sağlık nefis görünüyor
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Afiyetler olsun .. :)
SilMerhaba canım iadei ziyarete geldim.ana sayfamda blog keşif etkinliği var ona katıl istersen fayadası olabilir.
YanıtlaSilHoş geldin Canım..Hemen bakıyorum :)
YanıtlaSilBayılırım zeytinyağlı sarmalara. Çok lezzetli görünüyorlar.Ellerinize sağlık. Minik kızınıza da öpücükler:)))
YanıtlaSilTeşekkür ederim afiyetler olsun... Öptüm bile ablası ;)
YanıtlaSilEllerinize saglik cok canim cekti dogrusu..bu arada blogunuza bayildim rengarenk civil civil..sevgilerle
YanıtlaSilSağolun.İkram etmek isterdim.Beğendiğinize sevindim.:)
SilŞahane görünüyor, ellerinize sağlık :) en sevdiğim dolmalardan biri. Kıymalı da yaparız sıkça, süper oluyor.
YanıtlaSilSevgileirmle
Kesinlikle. Benimde favorilerimden. Kıymalı da severim. Sevgiler bizden:)
SilMmmm love lahanodolamdes!
YanıtlaSilhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Thank you, my dear. I was very pleased. I always wait. I will always visit the page followers . ;)
Silresimlere aşık oldum resmen..Çok leziz görünüyor ellerine sağlık..İki küçük lahanam var kat kat gül gibi..Yaprakları kırılmasın diye büyük bir tencerede döndüre döndüre haşlıyorum haşlandıkça çatalları dışta kalanları çıkarıyorum...Kızım lahana büyük oğlum asma yaprağı küçük oğlumda ne olursa yiyor benimde. :)))
YanıtlaSilNe kadar güzel. Farklılıklar renk katmış. Teşekkür ederim :)
Sil