TARHANA ÇORBASI

Kış mevsiminin gelmesiyle malum hastalıklarda dolaşır oldu etrafımızda. :( hapşırıklar... öksürükler... Bizler de herkesin yaptığı gibi ya aktarlara koştuk yada kilo kilo c vitamini bol olan meyveler aldık. 

Antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olduğumuzu öğrendiğim şu günlerde doğal ve etkili başka bir yöntem kalmadı mı? Evet kaldı. Aslında hepimizin elinin altında olan ama farkına varamadığımız Anadolu da çok eskilerden adı 'Dar Hane' olan (yani darda olan, yoksul olan ev) Keloğlan filmlerinde bile kendine rol bulan, yağmurlu, soğuk ve ayaz kış günlerinin dumanı üstünde, içtikçe içimizi sıcacık yapan Tarhana Çorbasının tarifini paylaşacağım bugün sizlerle.

Tarhana ile yakından bir bağım var aslında. Neden mi? Çünkü benim gelin olarak gittiğim tarhananın memleketi Uşak olduğu için bizim evde haliyle baya bi fazla pişiyor. Sağolsun kayın validem kendi elleriyle yapıp bolca getiriyor. İçerisinde binbir şifa... Ne katkı var ne de yapay başka birşey...


Tarhana çorbasının tarifine geçmeden önce lezzetli bir tarhana çorbası içmek istiyorsanız eğer bunun için çorbamıza katacağımız domates suyu ki ben domates suyu kullanıyorum bununda doğal ve katkısız olması gerek. Bunun için bir kez daha kayın validem Ayşe Annemin ellerinden öpüyorum. Çünkü bin bir emeklerle elleriyle yetiştirdiği domatesleri yazın topluyor, şişelere koyup kaynatıyor ve gönderiyor. Anne sana da zahmet oluyor dediğimde ise o sıcacık şivesiyle 'Nişlicen gızım ne zahmeti, siz oralarda bulamazsınız' diyor. E ne yapalım bize de afiyetle yemesi kalıyor :)




           Haydi şimdi biran önce tarhana çorbasının tarifine geçelim...

Malzemeler : 
           
5 Su bardağı su ( tavuk suyu veya tavuk bulyon da ilave edebilirsiniz)
3 Yemek kaşığı (dolu dolu) tarhana
1 Şişe domates suyu ( eğer yoksa 1 yemek kaşığı salça veya domates rendesi )
3 Yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz ve Nane

Hazırlanışı : 
           
Yağ, domates suyu ve naneyi kavurun. Üzerine 1 litre soğuk su ilave edin. Suyun kaynamasını beklemeden tarhanayı katın ve kaynayana kadar karıştırın. Bu kısma dikkat edin eğer sürekli olarak karıştırmazsanız ve sıcak su ile yaparsanız kattığımız tarhana topak topak olur. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika pişirin. Dumanı üstünde sıcacık mı sıcacık tarhana çorbanızı afiyetle için. Biz tahta sarımsak dövecinde dövdüğümüz sarımsakları da  çorbamızın içine katıyoruz. Sizde tercihe göre tarhana çorbanızı sarımsaklı olarak da yapabilirsiniz.Şifa olsun...


0 yorum oku / yaz:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...